Följ oss på Facebook
In English  
 

Gick obemärkt förbi

Ingrid Hedström

Gick obemärkt förbi
ISBN: 9789150119480
Formgivare: Eva Lindeberg
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 541
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Lagerstatus: Finns i lager
Högupplöst omslagsbild

Vårdavdelningen för obildbara sinnesslöa ter sig under dessa år som en veritabel dödsanstalt för några av de svagaste och mest utsatta i vårt land.


Så inleder prästen Gösta Lidelius 1958 sin skrivelse till inspektören för sinnesslövården. Han har själv för många år sedan medverkat till att sexårige Jan Ivar i församlingen tagits om hand och satts på anstalt. Där överlevde Jan Ivar bara lite drygt ett år. Driven av sin skuld har Gösta genom åren gjort otaliga eftersökningar och bilden av en dödsfabrik har vuxit fram allt tydligare. Många är de barn som avlidit bara kort tid efter att de blivit intagna på någon av anstalterna.


I romanen Gick obemärkt förbi får vi möta några av de barn som blev intagna på sinnesslöanstalter från 30-talet och framåt, en tid präglad av rashygieniskt tänkande. Vi möter också Helga, hängiven sjuksköterska som
kämpar i motvind för att barnen ska få anständigare vård. För tidens melodi är att de här barnen ska gömmas undan och helst också glömmas bort.


Med stark inlevelse skildrar Ingrid Hedström en skamfläck i den svenska historien. Allt i romanen bygger på grundlig research. Utifrån autentiskt material levandegör hon en tid och en rad människoöden som borde ha
fått långt mer ljus på sig. Romanen blir på så vis en viktig påminnelse för det 30-tal som kan tyckas avlägset kastar skrämmande långa skuggor.

Pris: 286 kr
Dela
Gör något! - Ladda ned boken gratis här
Alfabeta Bokförlag, Fiskargatan 8, Box 4284, 102 66 Stockholm, Tel: 08-714 36 30, Fax: 08-643 24 31, info@alfabeta.se
Information om cookies på alfabeta.se