Detta är en utskrift från Alfabeta bokförlag

Nyhet 2017-05-18

Nu utlyser vi Castor-priset 2017!


Drömmer du om att ge ut en bilderbok? Ta chansen i Alfabetas stora bilderbokstävling.

Castorpriset är ett bilderbokspris som instiftades 2009 i Castors och Lars Klintings anda. Priset utlyses vartannat år och vinnaren får 50 000 kronor och sin bok utgiven på Alfabeta Bokförlag.

Lars Klinting var snickaren som själv lärde sig att teckna. Han började sin tecknarkarriär 1980 och den första boken om den påhittiga bävern Castor utkom 1985 – Castor snickrar. Totalt blev det sju böcker om Castor och hans vän Frippe, och sedan dess har barn över hela världen lärt sig snickra, baka och laga punka tillsammans med bävrarna.

”Genom Castor-priset lever Lasses anda och hans böcker vidare”, säger Lena Anderson, som var gift med Lars Klinting fram till hans död 2006.

År 2015 inkom över 300 bidrag till Castorpriset. Det vinnande bidraget skickades in av Lina Ekdahl och Emma Hanquist. Boken, Vi smular vi härmar en gök, utkom hösten 2016 och fick fint mottagande i pressen.  "Det är galet roligt! (...) Det är makalöst bra!" skrev t ex Ulla Rhedin i Dagens Nyheter. Nu utkommer den även i fransk och belarusisk översättning. Emma Hanquist arbetar som illustratör och Lina Ekdahl skriver annars lyrik och dramatik och vann nyligen Sveriges Radios novellpris.

Castorprisets jury består av Lena Anderson, författare och illustratör (Linnea i målarens trädgård, Majas alfabet etc), Dag Hernried, förläggare på Alfabeta Bokförlag och Kajsa Lamm, butikschef på Akademibokhandeln Skrapan i Stockholm.

Bidragen ska vara inlämnade senast den 1 oktober 2017 och vinnaren tillkännages i december 2017.

Mer information om priset och tävlingsreglerna finns här.

Välkommen med ditt bidrag!