Detta är en utskrift från Alfabeta bokförlag

Nyhet 2021-05-19

VINNARE av British Book Awards 2021 – En ung naturälskares dagbok


Succédebutanten Dara McAnultys Diary of a Young Naturalist har blivit utsedd till årets bok i kategorin "Non-fiction: Narrative". Bland de nominerade fanns välkända namn som Barack Obama och David Attenborough.

Världens mest kända naturhistoriker och en tidigare president är bara några av författarna på den här listan som Dara McAnulty tog hem segern över. Och kanske är det inte så konstigt att tre av de sex nominerade böckerna i kategorin Non-fiction: Narrative på olika sätt berör naturen och planetens välmående. Att vinnaren dessutom endast är 17 år berättar något om vår samtid och det faktum att det till stora delar är den yngre generationen som driver på för förändring. Unga klimataktivister över hela världen höjer sina röster för klimatets skull i demonstrationstågen. Dara höjer sin röst i en poetiskt drabbande och ögonöppnande skildring av naturen – i dagboksform.


Juryn skriver:”... eloquent, hopeful and an inspiration and encouragement for us all to connect to the natural world around us.”

Med en unik blick och skarp penna delar Dara med sig av detaljer i naturen, vardagen och den egna familjen. Alla förutom fadern i familjen McAnulty faller inom autismspektrat, vilket för med sig vissa svårigheter, men för Dara är det ockå en styrka. Under det digitala tillkännagivandet riktade Dara särskilt stort tack till sin familj, och han avslutade med orden:

"Words do matter, and our voices have the ability to change the world."

VINNARTAL AV DARA MCANULTY
https://twitter.com/NaturalistDara/status/1392913166913396740?s=20

Läs hela motiveringen, mer om priset och vinnarboken här:
https://www.thebookseller.com/british-book-awards/non-fiction-narrative

Svenska översättningen av En ung naturälskares dagbok har Lena Karlin gjort.