Detta är en utskrift från Alfabeta bokförlag

Nyhet 2022-09-20

Bokmässan i Göteborg 2022

 I Alfabetas monter A01:21 kan man till mässpriser handla höstnyheter, favoritklassiker, böcker av årets Almapristagare Eva Lindström och andra bokpärlor. Missa inte alla spännande boksamtal och seminarier som Alfabetas författare deltar i:


---TORSDAG---

12:50-13:10 Författarbesök i skolan – en rättighet?
Scen: Litteraturscenen biljett ingår i entrébiljetten.
Vissa skolor har flera författarbesök per år, andra har aldrig haft en författare på plats. Varför ser det så olika ut, och hur kan vi göra det mer rättvist och jämlikt för eleverna? Med Andreas Palmaer, Ingela Korsell och Maria Fagerberg.

13:15-13:35 I en värld av desinformation
Scen: Litteraturscenen biljett ingår i entrébiljetten.
Vad är fakta, vad är åsikter och vad är ren lögn? Barn och unga har svårigheter att navigera i dagens samhälle med sitt snabba flöde av information. Vilka verktyg och metoder behövs för att ge elever möjlighet att skilja mellan faktabaserad information, fake news och lögner? Med Andreas Palmaer, Oline Stig och Jack Werner.

14:00-14:45 Vägen till det magiska samarbetet
Scen: J2, Rum för Barn & ung seminariekort
Sida vid sida mejslar de fram detaljrika miljöer, fascinerande varelser och spännande scener. Hur inleds ett samarbete mellan författare och illustratör? Hur går det till när de skapar gemensamma berättelser och världar? Med författaren Katarina Kuick och illustratören Emma Hanquist som ligger bakom Elsa i underjorden Programledare: Josefin Olevik.

---FREDAG---

13:00-13:30 Eva Lindström – årets ALMA-pristagare
Scen: J2, Rum för Barn & ung seminariekort
Ur juryns motivering: ”Eva Lindströmsgåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?” Tillsammans med Elina Druker från ALMA-juryn intervjuas pristagaren på scen av Josefine Sundström.

16:00-16:45 Vetenskap för barn
Scen: J2, Rum för Barn & ung seminariekort
Möt tre författare som skriver om vetenskap, fakta och historia för barn. Hur gör dessa författare för att fängsla barnen och vad är den största utmaningen med att skriva faktabaserat för yngre läsare? Med Andreas Palmaer, Beppe Singer och Katja Bargum. Moderator Reyhaneh Ahangaran.

17:00-17:45 Systrarna Adbåge om kärleken till bilderböcker Scen: J2, Rum för Barn & ung seminariekort
Möt de båda syskonen och bilderboksskaparna Emma och Lisen i ett samtal om barnkultur, kreativitet och skapande. Hur skapar de sina vackra världar och hur hittar de humor i vardagliga situationer och ting? Kan de hämta inspiration från sin egen barndom och hur föddes egentligen deras passion för bilderböcker? Programledare: Tara Moshizi.

18:00-18:20 Åttologin – noveller av och med unga
Scen: Biblioteksscenen, biljett ingår i entrébiljetten.
Genom att skriva och publicera egna texter ökar skriv- och läslusten hos högstadieelever. Att få coachning i sitt skrivande av professionella författarare ger ytterligare en dimension i skapandet. Här ett samtal med Jörgen Leidebrant, Margareta Guldér, och författaren Andreas Palmaer, om hur arbetet med Åttologin har utvecklats och spridits.

---SÖNDAG---

14:25-14:40 Veras krig & Elsa i Underjorden. Katarina Kuick
Scen: Litteraturscenen biljett ingår i entrébiljetten.
Den ena berättelsen är påhittad utifrån en sann historia, den andra handlar om att ha tråkigt i tvättstugan och förirra sig ner i underjordiska gångar. Med författaren Katarina Kuick.

15:00-15:45 Fantasin bakom fantasy
Scen: J2, Rum för Barn & ung seminariekort
Fantasyromaner kastar oss in i nya världar, skapar lässug och får läsaren att drömma om egna äventyr. Hur skriver man en fantasyberättelse för unga? Augustnominerade Elin Nilsson är aktuell med Vulkanens barn, ett äventyr med vänskapen i centrum, där gamla sanningar om vem som går att lita på sätts på prov. Norska Siri Pettersen har skapat ett eget universum med Korpringarna och Vardaritrilogin. Programledare: Jessica Schiefauer.