Följ oss på Facebook
In English  
 

Mitt i prick om tonårsångest

Camilla Jönsson, Hallands Nyheter

RECENSION | Publicerad 2010-09-21   10 kommentarer

Efter Henrikas pappas hjärtinfarkt är ingenting sig likt. Inte nog med att hon ständigt måste oroa sig över honom, hela familjen har dessutom flyttat från Lund till Farsta, lagom till att Henrika ska börja gymnasiet. Hon försöker verkligen passa in där och inte bara vara en pluggtönt. Men vad hon än gör så blir det fel.

Mira känner sig också fel, trots att hon har ett gäng som lyder hennes minsta vink. Hon är trött på att vara den struliga tjejen som ingen tror på. Hon vill börja om, nu när hon kommit in på gymnasiet trots sina usla betyg. Men det är inte lätt när hennes mamma inte kan låta bli spriten och den ende hon vågar lita på är störiga Jeppe.

Henrika och Mira är på ytan väldigt olika, men båda tampas med samma känslor. Den ena är på väg upp medan den andra dras allt mer ner. Ibland korsas deras vägar i möten som påverkar dem båda.

Ulrika Lidbo debuterade förra året med den prisbelönta ”Decembergatans hungriga andar”. Hennes andra ungdomsroman, ”Farsta fritt fall”, är en stilsäker ungdomsroman som lyckas fånga såväl känslor som tonfall på ett övertygande sätt och kryddar alltsammans med svart humor.

Ulrika Lidbo har ett drivet och slagkraftigt språk och ett gott öga för detaljer. Hon ger de båda tjejerna fritt spelrum utan att någonsin moralisera, och att läsa ”Farsta fritt fall” är verkligen som att befinna sig mitt i tonårsångesten igen, så till den grad att det bli lite kvävande mot slutet. Men det är inget negativt, det betyder bara att författaren prickat rätt.

Skriv ut text
Alfabeta Bokförlag, Fiskargatan 8, 116 20 Stockholm, Tel: 08-714 36 30, info@alfabeta.se
Information om cookies på alfabeta.se