Följ oss på Facebook
In English  
 

Modern uppbrottsroman. Kritik mot en ansvarslös föräldrageneration.

Ulrika Milles, Dagens Nyheter

RECENSION | Publicerad 2010-09-13   11 kommentarer

Ulrika Lidbo debuterade 2009 med den rosade ungdomsromanen ”Decembergatans hungriga andar” som handlade om att växa upp i ett samhälle som blivit som tv-reklam: ett maniskt hyllande av styrka och framgång som väcker känslan av att vara undermålig. Den hungervägran som vi kallar anorexi, som Lidbo skrev om, blir också ett politiskt motstånd. En vägran att gå ut på trampolinen för att göra avstamp och hamna bland de lyckade eller med ett magplask sorteras bort.

Henrika i Ulrika Lidbos andra bok, ”Farsta fritt fall”, vet allt om de hårda åren då man måste beskära sig för att passa in. Lagom till gymnasiestarten flyttar familjen från den akademiska småstaden Lund, fullt av nördar men också lite tolerans, till Stockholmsförorten Farsta där utslagningen börjar tidigare. Pappa polis hotas efter en hjärtinfarkt av förtidspension, vilket går hans manlighet förnär, mamma jobbar med reklam och porträtteras sylvasst. Eftersom hon drar in pengarna kan väl alla vara goda och visa tacksamhet genom att vara lite mer lyckade? Särskilt dottern liknar inte alls de grinande fotomodeller som visar hur ungdom och sexighet ska se ut.

Alfabeta Bokförlag, Fiskargatan 8, 116 20 Stockholm, Tel: 08-714 36 30, info@alfabeta.se
Information om cookies på alfabeta.se