Följ oss på Facebook
In English  
 

Eva Lindström tilldelas unikt Bokbildspris

NYHET | Publicerad 2018-09-25

Svenska Tecknare och Teckningsmuseet delar ut ett nytt pris till bildskapare som haft genomgripande betydelse för bilden inom litteraturen. Bokbildspris 2018 ges till illustratören och författaren Eva Lindström och består av ett diplom och 10 000 kronor.

Svenska Tecknare och Teckningsmuseet i Laholm har instiftat ett unikt Bokbildspris som ska tilldelas enbildskapare som haft en ”genomgripande betydelse för bilden som kreativt och konstnärligt område inombokutgivningen i Sverige”. Prisutdelningen äger rum på Bokmässan i Göteborg, i samband med att ett av årets stora teman för mässan är bild.

Juryns motivering:

Eva Lindström är en bilderboksskapare med ett helt eget språk. Hennes säregna bildberättande präglas avhumor, skaparglädje och frihet, där lekfull detaljrikedom kombineras med färg- och formmässig klarhet. Hennes sätt att teckna världen är på en gång exakt och drömlikt: här ryms rymlingar och tjuvar, apor ochormar, fåglar och alldeles vanliga barn, i snåriga skogar och känsloliv. I Lindströms verk är äventyret aldrig långt borta – ibland ödsligt, ibland roligt, men alltid med hennes egen ton. I bok efter bok gör hon märkbara avtryck i bilderboksbranschen.

"Jag är väldigt glad över detta. När man sitter och jobbar själv – som så många bildskapare gör –är det peppande att höra att andra uppskattar det man gör. Det är också en extra fin bekräftelseatt priset kommer ifrån bildsidan", säger Eva Lindström.

Bokbildspriset delas ut på Bokmässan 2018 av Tyra von Zweigbergk, ordförande Svenska Tecknare och Jonas Heintz, museichef Teckningsmuseet. Tid och plats: 28 september klockan 15.00-15.30 i SvenskaTecknares monter A02:27.

Dela
Skriv ut text
Gör något! - Ladda ned boken gratis här
Alfabeta Bokförlag, Fiskargatan 8, 116 20 Stockholm, Tel: 08-714 36 30, info@alfabeta.se
Information om cookies på alfabeta.se