Följ oss på Facebook
In English  
 

Gustav och snåla glasstanten vinner Förskolebarnens litteraturpris 2020

NYHET | Publicerad 2020-05-07


Årets vinnare, och därmed förskolebarnens favoritbok, är Gustav och snåla glasstanten av Peter Cohen och Olof Landström. Den förskola som skickade in bäst motivering enligt juryn är Förskolan Oredan i Hultsfred och vinner därmed 10 000 kr. Även författaren och illustratören som skapat Gustav och snåla glasstanten belönas med 10 000 kr att dela på.

Den vinnande motiveringen från barnen på Förskolan Oredan löd: ”Boken är spännande, man vet aldrig, från sida till sida, hur stor glass han kommer att få.”

Gustav och snåla glasstanten kom ut första gången 1992. Vad är det som gör att boken hittar nya läsare i varje generation? I motiveringarna avspeglas en del av hemligheten: att det är en mycket mångbottnad bok. Barnen väljer Gustav och snåla glasstanten som vinnare av olika skäl, för att boken är rolig, för att den väcker empati, för att Gustav är påhittig och modig, för att tanten visar sig vara snäll (trots allt), och för att det finns mycket igenkänning – att alla gillar glass, till exempel.

Den vinnande motiveringen spetsar också in sig på glassen, och fångar kärnfullt utifrån barnens perspektiv en helt nödvändig egenskap för att en bok ska intressera, inte bara barn utan vilken läsare som helst: att man vill veta hur det går.

Peter Cohen, som är författare till Gustav och snåla glasstanten, säger: ”Vilken ära! Det känns som en stor händelse i denna eremiternas värld som vi gamlingar just nu hukar i. Jag vill passa på att tillönska Förskolan Oredan en generös glassommar!”

Olof Landström, som gjort bilderna, säger: ”Verkligen en överraskning, jag känner mig väldigt hedrad. Kul att så många barn gillar Gustav!”

Skriv ut text
Alfabeta Bokförlag, Fiskargatan 8, 116 20 Stockholm, Tel: 08-714 36 30, info@alfabeta.se
Information om cookies på alfabeta.se